De Beurs

Ze mag een dagje uit. Er is een Business Intelligence-vakbeurs, in de RAI in Amsterdam.
Hee, hai, knikt ze de consultant toe die bij de stand van het dashboarding-tool staat.
Ze kent hem nog van gezicht, van Empire. Toen zijn ze met het hele BI-team naar het kantoor van deze leverancier geweest, omdat hun tool op de shortlist stond. Ze zijn het niet geworden.
Hij bekijkt haar naambordje. Zijn gezicht licht op.
Ha, hoe is het? vraagt hij enthousiast. Hoe gaat het met Arnold en zijn kinderen? En met de gezondheid van Peter?
Hij weet háár naam ook niet meer, en realiseert zich ook niet dat zij bij hun vorige ontmoetingen voor een heel ander bedrijf werkte dan nu. Ze praatten toen uitgebreid over muziek, hun gezamenlijke hobby. Ze trof hem zelfs ooit nog bij een concert van Sammie America’s MAM. Hij is het allemaal vergeten.
Ze gluurt naar zijn naambordje.
Ha Jort. De vorige keer dat we elkaar zagen werkte ik nog bij Empire, weet je nog? Met Arnold en Peter gaat alles goed.
Toch jammer dat jullie destijds gestopt zijn met ons product. Wat gebruiken jullie nu?
BW, zegt ze.
Wat zonde, zegt Jort met spijt in zijn stem. Die tool heeft zoveel overhead, de onze is lean and mean. Als je het mij vraagt een foute beslissing. Maar daar zullen jullie nog wel achter komen.
Goh, denkt ze, ook niet handig, ik geef hem een voorzet over Empire en hij pakt hem helemaal niet op. Ze zijn daar niet tevreden over de oplossing die ze uiteindelijk kozen en zijn ze zich nu opnieuw aan het oriënteren. Bovendien klotst het geld daar tegen de plinten. Maar als hij niet naar me wil luisteren, dan maar niet. Als ik zijn baan had, zou ik het wel beter doen.
Nou, fijne dag nog hè, zegt ze en ze loopt de rest van de stands langs.
Een wanhopige consultant trekt haar zijn stand in. Goedmoedig hoort ze zijn verhaaltje aan.
Kijk, onze tool kan communiceren met je Outlook-agenda. Dat is iets wat geen van onze concurrenten nog heeft. Grafisch is onze tool ook erg sterk.
Hij toont haar een scherm met dansende widgets die over elkaar heen buitelen.
Hoopvol vangt hij haar blik.
Prachtig, zegt ze. Ziet er mooi uit hoor.
Ja hè, zegt hij trots. Een beetje de Instagram look & feel. Onze CEO komt daar vandaan.
Ze loopt door naar de volgende stand. De treurige consultant die ze daar aantreft heeft zijn beste tijd al heel lang achter zich. Hij bedelft haar onder technospeak.
Een kraampje verderop zitten twee marketingdames landerig met elkaar te geiten. Ze spreken iedereen aan die zich binnen hun actieradius begeeft.
Wij zijn niet inhoudelijk hoor, stellen ze haar gerust, alleen procedureel. De technische consultant staat daar, voor als je vragen hebt.
Na haar rondje gaat ze bij de consultants van Platinum staan. Ze voeren het BI-project bij Sterling uit en zijn in volle oorlogssterkte komen opdraven voor dit evenement. Ze begroet de drie die ze kent en stelt zich voor aan de anderen.
Jort kijkt nors als hij haar bij het concurrerende groepje ziet staan, vlak voor zijn stand.
Hee, alles goed, zegt hij afgemeten tegen Bill Nelson, de team lead.
Bill lacht gemaakt vriendelijk terug en draait dan zijn rug naar Jort toe.
Aan het einde van de dag is er een slotpresentatie in een grote zaal. De consultants uit haar groepje fluisteren opgewonden de naam van de Innovation Evangelist die zometeen gaat spreken.
Een slanke man in een strak pak betreedt het podium. Hij praat in moordend tempo over een filmpje heen. Het begint voorzichtig met wat kantelende foto’s, maar het duurt niet lang voor er een 3D-taartdiagram in stukken uiteen drijft. Een stel fotomodellen schrijft formules op doorzichtige schermen terwijl een camera van ze afzwenkt.
De Gartner Group wordt geciteerd. Machine Learning. Predictive Analytics. Augmented Analytics. Data Eco System. Aan het eind van het filmpje lacht een groep wereldburgers elkaar toe. Het is prachtig.
De man heeft al ratelend alle bedrijfsnamen uit de zaal genoemd en alle belangrijke mensen aangekeken.
De consultants van Platinum zijn lyrisch. Wat een presentatie! Wat een man!
Ruth vindt het nu wel mooi geweest en vertrekt.
Leuk, zo’n dagje uit. Het breekt de week en je kunt er weer even helemaal tegen. En dan krijg je ook nog eens een mooie slijtvaste kunststof pen met kleurenbedrukking mee naar huis.

Plaats een reactie