Interim

Roel belegt een meeting over de software-strategie van Messing. Alle internen van de IT-afdeling moeten erheen.
Alles wordt anders! kondigt hij aan.
We gaan niet alleen een nieuw ERP-pakket in gebruik nemen, maar ook een apart WM-pakket. Er komt andere software voor documentenbeheer en ook het huidige mailpakket volstaat niet langer. Weg ermee!
Onze nieuwe ERP-omgeving voorziet in principe in output management en archivering, maar ik heb besloten dat we die functionaliteit niet gaan gebruiken. Ik heb een best of breed-analyse laten uitvoeren door een architect die ik vaak gebruik. Vrindje van me. Op zijn advies heb ik besloten om er aparte tooling voor aan te schaffen. Daarvoor contracteer ik nog een extra externe partij. Er staan er nu drie op de shortlist, het biedingstraject loopt al.
Voor de interfacing laat ik een specialist invliegen. Die is twee dagen per week on site. De rest van de week brengt hij thuis in Tel Aviv door. Jullie mogen van geluk spreken dat ik zo’n zeldzaam talent heb weten te strikken voor deze klus. Maar ik hoef geen complimenten hoor, ik ben ervoor om jullie te ontzorgen.
Gaan we van start met een pilot? vraag Edwin.
Nee hoor, zegt Roel nonchalant, in ons cutover plan is helemaal geen ruimte voor een dergelijke omzichtigheid. Ik heb meteen vierhonderd licenties afgenomen, we doen een big bang implementatie. En ik heb ook maar vast alle oude contracten opgezegd, want van al die legacy software moeten we zo snel mogelijk af.
Ik wil deze paradigm shift in de hoofden van de mensen krijgen. Dat is waar ik voor ben, om jullie mee te nemen op die reis. Ik snap het hoor, dat roept weerstand op. Sommigen zullen moeten wennen aan mijn doelgerichtheid. Vooral de oudere werknemers hebben soms wat meer tijd nodig. Als je ziet dat een collega moeite heeft om mee te komen, help diegene daar dan mee.

Maanden van drukke werkzaamheden volgen. De afbraak van het legacy-systeem wordt voortvarend in gang gezet. Over het nieuw te bouwen systeem wordt vooral gebakkeleid. Op een gegeven moment wordt het de directie toch te gortig. Doordat alles nu in de cloud staat en er royaal mensen zijn aangenomen, wordt er geen winst meer gemaakt. De continuïteit van het bedrijf is in gevaar. Roel wordt de laan uitgestuurd.
Als hij vertrekt laat hij een verwoest IT-systeem achter. Delen van het oude systeem zijn al uitgefaseerd en vervangen door spreadsheets. Er is geen enkele Return On Investment. Niets van wat gebouwd is, is klaar om al gebruikt te worden.
Ze kijkt op Roels Twitter-account.
Een vruchtbare periode afgesloten vandaag, schrijft hij. Ik heb de mensen van Messing geleerd dat ze het ook zonder mij kunnen. Op naar de volgende uitdaging!

Plaats een reactie