Eerste Werkdag

Op haar eerste dag ziet ze dat Roel een aparte kamer heeft met een groot buro. Zijn Tesla heeft hij in het directievak geparkeerd.
Hij heeft nog meer mensen aangenomen, blijkt. Voor twee anderen is het ook hun eerste werkdag. Vorige maand zijn er ook al vier bijgekomen, en de maand daarvoor ook al. Er zijn nu kamertjes tekort. In allerijl worden er tussenwandjes geplaatst om iedereen te kunnen herbergen.
Roel neem haar mee naar de kantoortuin waar ze gaat werken en stelt haar voor aan haar nieuwe collega’s. Naast haar zit Marcus, een stille rustige vijftiger. Ze vertrouwt hem meteen. Naast hem zit Barry, een mollige olijkerd die de ene na de andere schuine grap maakt.
Ging dat bij jou ook zo, toen je werd aangenomen, dat je een briefje kreeg met een bedrag erop? vraagt ze Marcus.
Ja, zo gaat dat hier, zegt hij. Ze kopen hun spullen en hun mensen op precies dezelfde manier in. De CEO houdt alles in de gaten en bepaalt tot hoever ze mogen bieden.
Naast het blok met de developers, waar zij zit, is een blok met functionele specialisten. Daar zit Edwin. Hij zit met de rug naar haar toe, druk aan het werk. Er zijn ook nog twee buroblokken voor de externe medewerkers.
Na de gebruikelijke hiccups (burostoel, PC en login moeten nog worden geregeld) kan ze beginnen aan haar eerste klus: het inventariseren van de interfaces van het legacy-systeem. Ze loopt naar Edwin, in de hoop dat hij haar op weg wil helpen. Tijdens haar sollicitatie beloofde hij immers haar te zullen gaan coachen. Maar op al haar vragen bromt hij alleen maar knorrig: Hoezo wil je dat weten? Hoezo wil je dat nu weten? Hoezo denk je dat ik dat weet?
Dan maakt hij wat wegwuivende gebaren en negeert haar verder.
Gefrustreerd loopt ze terug naar haar plek.
Ja, Edwin, die heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, zegt Marcus, die het tafereel aanschouwd heeft, maar we hebben hem na al die jaren nog niet gevonden. Ik help je wel.
Hij legt haar uit hoe het systeem in elkaar zit en vertelt met wie je wel en niet mag praten.
Let ook op je tatoeage, waarschuwt hij. Ik zie hem onder je mouw uitpiepen. Dat mag niet. In het handboek staan de regels voor uiterlijke verzorging. Daar heb je voor getekend toen je in dienst kwam.
Langzaam komt ze achter de regels die gelden bij Messing.

Plaats een reactie